Bescherming van consumenten

Wat zijn de regels als ik een tattoo of piercing wil aanbrengen?

 

Bescherming van consumenten: tattoos en priecingsVergunning

Elke tattoo artiest of piercer heeft een vergunning nodig. Ook moeten zij zich houden aan de richtlijnen voor hygiënisch werken. Het is verboden een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar.

Permanente make-up en cosmetische tattoo’s vallen ook onder tattoo’s. Onder piercen valt ook gaatjes prikken in het kraakbeen van het oor en de neusvleugel.

De GGD verleent de vergunning aan tattoo artiesten en piercers. Iemand die alleen gaatjes prikt in oorlellen hoeft geen vergunning te hebben. Hij moet zich wel aan de richtlijnen voor hygiëne houden.

Op Veiligtatoerenenpiercen.nl staan alle tattoostudio’s, piercingstudio’s, schoonheidssalons en juweliers die een vergunning hebben.

 

Hygiëne

Tattoo artiesten en piercers moeten hygiënisch werken. Dit staat in het Warenwetbesluit Tatoeëren & Piercen. In de hygiënerichtlijnen staan de eisen die gelden voor de personen die piercings en tattoo’s zetten, de instrumenten en de werkomgeving. De GGD houdt hier toezicht op.

 

Leeftijdsgrens

Het is verboden een tattoo of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel.

Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen alleen een tattoo met toestemming van de ouders (of voogd). De ouders moeten aanwezig zijn als de tattoo of piercing wordt gezet.

Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tattoo op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden.

Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tattoo of piercing laten zetten.

 

Overtredingen

Een tattoo artiest of piercer die zich niet houdt aan de hygiëneregels of leeftijdsgrenzen, krijgt een boete of verliest zijn vergunning. Dit geldt ook als iemand geen geldige vergunning heeft.

 

Klachten

Overtreedt een tattoo artiest of piercer de leeftijdsgrens? Of kent u een tattoo artiest of piercer die geen vergunning heeft? Dan kunt u dat melden bij de Warenklachtenlijn van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA.nl). Klachten over de hygiëne kunt u melden bij de GGD in uw regio (GGD.nl).

 

Meer info

Meer info vind je op de site van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl
 

 
 

De meest bekeken pagina’s:

De betekenis van tattoos

Tattoo Teksten (Nederlands, Engels, Frans en Latijns)

65.000+ voorbeelden: Your Perfect Tattoo
35.000+ voorbeelden: Insane Tattoo
30.000+ voorbeelden: LA Ink Tattoo
25.000+ voorbeelden: Miami Ink Tattoo

World Tattoo Events

Modellenbureau InkModels
Bescherming van consumenten
De Nederlandse Bond Van Tatoeëerders (N.B.T.)

Terug naar de hoofdpagina